Almatorta

egy kb.22 cm átmérőjű lábosba
4 ev.kanál kristálycukrot ,lángra téve, folyamatos kavarás mellett sötét kenyérhajszíműre pirítunk.
A tűzről levéve meghámozott és magháznélküli almacikkeket( négybe vagy más nagyobb darabokra vágva)szórunk rá,  az alma felére is lesüllyedhet.
Megszórhatjuk kevés darált vagy vágott dióval, ha van. Fahéjjal.
Az edény falát megkenjük margarinnal vagy olajjal, hogy ne ragadjon bele a piskóta.
Megszórhatjuk kevés darált vagy vágott dióval, ha van.
Forró lerbe téve félig puhulásig sütjük:(villával megszúrva próbálni)

Ezalatt elkészítjük a piskótát:
3 tojásfehérje + 1 ev.kanál víz kemény habjába rendre belekeverünk
3 ev.kanál cukorport majd hozzáadjuk a
3 tojássárgáját
1/2 tasak sütőport és
lazán, kézzel belekeverünk 4 kanál lisztet.
A sült almára rászórunk 4 ev.kanál cukorpórt (a karamellizálódott cukor nem édesít)
Rátöltjük a piskótát és annak barnulásáig,lassú tűznél megsütjük.(Ha a közepét megszúrjuk villával és nem ragad rá tészta, akkor eléggé meg át van sülve)
5 perc hűlés után, még melegen (hogy a karamell ne keményedjen meg) tállal leborítjuk és hirtelen fordulattal a lábost megfordítjuk.
Ha az alma nem elég leves, megáztathatjuk egy kis sziruppal úgy, hogy kis lyukakat fúrunk az almába és ott kanállal betöltögetünk cukrosvizet.
Tejszínhabot tehetünk rá
Másnap finom.